Dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan ve neslinin tükendiğine dair raporlamalar yapılan Batman bantlı çöpçü balığını (Paraschistura chrysicristinae) Sarım Deresi ve Sason Çayı’nda yeniden keşfeden Öğretim Elemanlarımız tür koruma eylem planı ve türün tam yayılış alanının belirlenmesi için ilk adımı attı.
RTEÜ Öğretim Elemanları hedeflenen çalışma kapsamında, Diyarbakır ve Batman il sınırlarında kalan ve türün yayılış alanı ile doğrudan etkileşim içinde olan Lice, Kulp ve Sason ilçelerinin idari amirleri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşerek lise öğrencileri ve öğretmenlerine yönelik birtakım farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi.
Farkındalık çalışmalarının ana temasını, Batman bantlı çöpçü balığını tehdit eden kuraklık, kaçak av araçlarının kullanımı, hidroelektrik santralleri, evsel kirlilik, kanalizasyon girdileri, plastik atıklar ve istilacı türlerin oluşturduğu belirlenmiştir. Aktivite sırasında olumlu geri dönüşler alınarak bölgenin böyle farkındalık çalışmalarına son derece ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştır.
Bölgede RTEÜ Öğretim Elemanlarını kabul eden Lice Kaymakamı Muhammed Evlice, Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet, Sason Kaymakamı Murat Mete, Lice İlçe Milli Eğitim Müdürü Naif Keleş, Kulp İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Kaya, Sason İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysi Bozkurt, TEMA Diyarbakır İl Temsilcisi Prof. Dr. Necmettin Pirinççioğlu, TEMA Batman İl Temsilcisi Mehmet Tahir Altuğ, Sarım Havzası ve Çevresi Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Derneği Başkanı Emin Turhallı, Diyarbakır Barosu Avukatı Ahmet İnan ve basın mensupları projenin başarıya ulaşması için desteklerini sunmuşlardır.
Ülkemizin biyoçeşitliliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için RTEÜ Öğretim Elemanlarının çalışmaları farklı alanlarda ve konularda devam edecek.