RİZE: Rize Emekliler Derneği Başkanı Recep Ali Derman 51 yıldır TÜED in emekliler için mücadele verdiğini söyledi.
Rize Emekliler Derneği Başkanı Recep Ali Derman yaptığı açıklamada “Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği, 1970 yılında Ankara’da kurulmuştur. 51 yıllık geçmişi olan Türkiye Emekliler Derneği, emeklilerimizin haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’deki emekli, dul ve yetimlerin toplam sayısı yaklaşık 13 Milyon 500 bin civarındadır. Türkiye Emekliler Derneğimiz yurt çapında toplam 114 şubesiyle emekli, dul ve yetimlere hizmet vermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nda emeklilerimizi temsil yetkisi Derneğimize tanınmış ve Genel Başkanımız Kazım Ergün, bu görevi üstün bir başarıyla yerine getirmektedir. Derneğimiz, kısa adı AGE-Europe olan Avrupa Birliği Yaşlılar Platformu’nun da gözlemci üyesi olarak AB’de ülkemiz emeklilerini ve yaşlılarını temsil etmektedir. Genel Merkezimiz ve şubelerimiz 3 TL olan aidatla hizmet vermenin çabası içindedir. Sivil toplum kuruluşları arasında en düşük aidatı alan Derneğimiz; misafirhanemizle, eğitim ve sosyal tesisimizle, şubelerimizle birlikte emeklilerimizin yararlandığı bir sistemi kurmuştur” dedi.
HİZMET AĞIMIZ
Derman “Erdek-Narlı’da yaklaşık 4 dönüm deniz kıyısı arazi üzerine kurulu ve 200 yatak kapasiteli Eğitim ve Sosyal Tesisimiz üyelerimize hizmet sunmaktadır. Ankara’da bulunan 110 yataklı misafirhanemizle, emeklilerimize hizmet verilmektedir. Birçok resmi ve özel kuruluşla, ticari işletmelerle, özel sağlık kuruluşlarıyla kurulan bağlantılar sonucu (Termal Oteller ve SPA merkezleri de dahil olmak üzere) üyelerimize ekonomik destek olunmaktadır.
Derneğimizin sağladığı en temel hizmetlerden birisi de, üyelerimizin kışlık yakacak temininde yaşadıkları sorunu ortadan kaldırmaktır. SSK ile yapılan protokol çerçevesinde; şubelerimiz, ülke genelinde yaptıkları yakacak anlaşmalarıyla üyelerimize hem ucuz, hem 6 ay vadeli ve hem de kaliteli katı yakıt (odun-kömür) sağlamaktadırlar. Genel Merkezimizde; Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Bürosu, Hukuk Bürosu, Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu, İdari İşlemler Bürosu gibi uzmanlaşmış birimlerimizle üyelerimize her konuda hizmet sunulmaktadır” dedi.
ÇÖZÜM BEKLEYEN TALEPLERİMİZ
Recep Ali Derman” Sigorta mevzuatında yapılan değişiklikler, emekli aylıklarında kayıplara neden olan aylık hesaplama parametreleri olan aylık bağlama oranları ve primlerin güncellenme katsayılarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı, 2000 öncesi dönemde olduğu gibi yüzde 70 olarak yeniden belirlenmelidir. Emekli aylıklardaki kaybı önlemek için en az aylık ödemesi, asgari ücretle eşitlenmelidir. 2000 sonrası emekli olanların aylıklarındaki kayıplar ve farklılıklar giderek artmaktadır. 2000 sonrasında emekli olanlardan, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı eşit olan emeklilere eşit aylık ödenmesi için “intibak” yapılmalıdır. 2000 sonrasında emekli olanların aylıklarındaki yetersizlikler nedeniyle “Seyyanen zam” yapılmalı, refahtan (milli gelir artışından) pay verilmelidir. Emeklilerimizden ilaç farkı ve bedelleri dahil hiçbir ad altında katkı payları alınmamalı, Vergi iadesi karşılığı olarak ödenen yüzde 4-5 arasında değişen oranlar yetersiz kaldığından, ek ödeme oranı yüzde 10 olarak belirlenmeli, Evi olmayan emeklilerimize TOKİ tarafından daha fazla kontenjan ayrılmalı ve uygun ödeme koşuluyla konut sahibi olmalarına destek verilmelidir” dedi.