Raporda bölgemizin ana geçim kaynağı olan yaş çay üretiminin ilerleyen süreçte 1,5 milyon tona ulaşması beklendiği, buna bağlı olarakta yaş çay imalatından yıllık azami olarak 50 bin ila 70 bin ton arasında çay çöpü atığının çıkmasını tahmin ettikleri belirtildi.
Üretilen çay çöpünün kullanım alanları ve çevresel faktörleri ele alınarak, oluşan çay çöpünün değerlendirilmesi konusunda Çaykur ve özel sektörün faklı yöntemler izlediği belirtildi. Çaykur’un çay üretiminden ortalama 30 bin ton çay çöpü atığı çıktığı, bunun yüzde 50’si Rize Belediyesi mangal kömürü üretim tesisi ve Çaykur’un ekstrakt tesisinde yeniden ülke ekonomisine kazandırıldığı belirtildi.
Çay çöpünün fabrikalarda yakıt olarak kullanılmakta ve büyük bir kısmı da çevrede düzensiz olarak eritilmekte olduğu göz önüne alınarak, gerek yakıt olarak gerekse açık alanda kontrolsüz bir şekilde doğaya bırakılan bu atıkların çevresel etkileri doğayı olumsuz olarak etkilediği vurgulandı.
Ayrıca raporda; çay çöplerinin merdiven altı üretim yerlerinde gıda boyası katılarak kuruçay pazarına sunulduğu, toplum sağlığının hiçe sayıldığı bu durumun kuru çay piyasasındaki arz ve talep dengesini de bozarak çay sektörü aleyhinde bir durumun ortaya çıktığı değerlendirildi.
Toplantıda, çay çöplerinin açık alana terk edildiğinde çevre sorunu oluşturacağı ve kontrol edilmezse tüketiciye kuru çay diye satılan imalat artığı çay çöplerinin toplum sağlığı ve ekonomiye zarar vereceği ifade edilerek bu sorunların giderilmesi için çalışmaların başlatılması gerektiği belirtildi.
Ayrıca çay çöpünden organik gübre üretilmesi konusunda yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
Düzenlenen toplantıya, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Türüt, Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Sarı, Tarım İl Müdürü Murat Genç, Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ve S.S. 53/5 Rize merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap katıldı.